De OVEN
In Italië is de houtoven een vanzelfsprekend onderdeel van de keuken. Dat was voor ons reden om deze ovens in de pizzabakkerij te gebruiken. Jarenlang werden de pizza’s op deze manier gebakken. Inmiddels heeft duurzaam denken en milieueisen ons ingehaald. Houtovens zijn niet overal meer toegestaan en gas is niet altijd aanwezig. Gelukkig hebben ze in Italië (ook door wetgeving genoodzaakt) niet stil gestaan. Een handvol Italiaanse fabrikanten is erin geslaagd om zeer goede ambachtelijk ovens te ontwikkelen. Deze ovens zijn in staat om met dezelfde temperaturen en aerodynamica de pizza’s op dezelfde manier te bakken als in een houtoven.
Waarom een houtoven?
Een houtoven is eigenlijk hetzelfde als een steenoven. Hij is opgebouwd uit stenen en heeft vaak een ronde vorm. In de oven wordt een vuurtje gestookt door hout te verbranden. De warmte die vrij komt bij het verbranden wordt opgeslagen in de stenen van de oven. De stenen worden als het ware opgewarmd. Wanneer de pizza in de hete oven wordt gelegd en het deeg in aanraking komt met de hete stenen, verdampt het water uit het pizzadeeg snel. Hierdoor wordt de bodem lekker knapperig.
De pizza in de houtoven wordt op drie verschillende manieren verhit: door geleiding via de stenen, door de warmte van de vlam en de stralingswarmte van de koepel. En dat allemaal tegelijkertijd. De pizza wordt dus heel gelijkmatig gebakken.
Nog een voordeel van een houtoven is de hoge temperatuur. De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 350 en 380 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken. Een huishoudelijke elektrische oven of gasoven kan niet zo heet worden en zal daardoor niet hetzelfde resultaat bereiken.
Door de hoge temperatuur is de pizza ook nog eens supersnel klaar. Gemiddeld wordt een pizza in 2,5 minuut gebakken. Zo krijgen wij jouw pizza razendsnel op je bord en kan je meteen aanvallen!
Romeinse pizza
We maken Romeinse pizza's, die staan bekend om een knapperige, dunne en krokante bodem. In tegenstelling tot de Napolitaanse pizza, die bekend staat om de zachtere, brodige bodem.
Ons deeg wordt gemaakt volgens eigen recept en minstens 48 uur gerijpt, daardoor wordt het deeg supervol van smaak. Een perfect ronde pizza hoeft niet, een bubbel hier of een randje daar is juist wat onze pizza’s authentiek maakt.
De meeste pizza’s worden bij belegd met onze huisgemaakte tomatensaus, maar we hebben voor de liefhebber ook witte pizza’s, de pizza bianca. Onze pizza Funghi e Pancetta bijvoorbeeld. Deze is belegd met kastanjechampignons, pancetta en onze huisgemaakte uienmarmelade.
Nu we het toch over beleg hebben… Wij beleggen onze pizza’s met Italiaanse ingrediënten. Heerlijke romige buffelmozzarella, sappige tomaten, gerijpte prosciutto en de favoriete olijf van Italië, de Leccino. Deze producten zorgen samen met de knapperige bodem voor de állerlekkerste Romeinse pizza’s.
Hier een paar van onze favorieten:
Pizza Da Noi
De knapperige bodem van de pizza Da Noi is belegd met een heerlijke paprikaroomsaus, verse mozzarella, gepofte paprika en rul gebakken saucijsjes. Hij wordt afgemaakt met Parmezaanse kaas.
Pizza CAPONATA
De pizza Caponata is een luxe variant op de pizza Napoletana. Caponata is een klassiek, zoetzuur, gestoofd groente gerecht uit Sicilië, waarbij de hoofdingrediënt aubergine is. Deze is ook super lekker met burrata.
Pizza Spinanci
De pizza Spinanci wordt bestreken met tomatensaus en belegd met mozzarella. Daar bovenop komt de spinazie, rode balsamico-ui en romige geitenkaas. Deze pizza maken we af met pijnboompitten.
Waar vind je onze pizzabakkerijen?
Je hebt vast trek gekregen na het lezen over de lekkerste Romeinse pizza’s. Gelukkig vind je onze bakkerijen in verschillende steden door heel Nederland. Van Amsterdam tot aan Arnhem en van Zwolle tot aan Rotterdam. Check hieronder of er een vestiging bij jou in de buurt zit en reserveer meteen je tafel.