Houtovenpizza
In Italië is de houtoven een vanzelfsprekend onderdeel van de keuken. De gerechten die bereid worden in deze oven krijgen een heerlijke authentieke smaak.
Waarom een houtoven?
Een houtoven is eigenlijk hetzelfde als een steenoven. Hij is opgebouwd uit stenen en heeft vaak een ronde vorm. In de oven wordt een vuurtje gestookt door hout te verbranden. De warmte die vrij komt bij het verbranden wordt opgeslagen in de stenen van de oven. De stenen worden als het ware opgewarmd. Wanneer de pizza in de hete oven wordt gelegd en het deeg in aanraking komt met de hete stenen, verdampt het water uit het pizzadeeg snel. Hierdoor wordt de bodem lekker knapperig.
De pizza in de houtoven wordt op drie verschillende manieren verhit: door geleiding via de stenen, door de warmte van de vlam en de stralingswarmte van de koepel. En dat allemaal tegelijkertijd. De pizza wordt dus heel gelijkmatig gebakken.
Nog een voordeel van een houtoven is de hoge temperatuur. De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken. Een huishoudelijke elektrische oven of gasoven kan niet zo heet worden en zal daardoor niet hetzelfde resultaat bereiken.
Door de hoge temperatuur is de pizza ook nog eens supersnel klaar. Gemiddeld wordt een pizza in 2,5 minuut gebakken. Zo krijgen wij jouw pizza razendsnel op je bord en kan je meteen aanvallen!
Romeinse pizza
We maken Romeinse pizza's, die staan bekend om een knapperige, dunne en krokante bodem. We kneden en draaien ons deeg net zolang tot we de perfecte bodem kunnen maken, maar een perfect ronde pizza hoeft niet, een bubbel hier of een randje daar is juist wat onze pizza’s authentiek maakt.
De meeste pizza’s worden bij belegd met onze huisgemaakte tomatensaus, maar we hebben voor de liefhebber ook witte pizza’s. Onze pizza Tonnara bijvoorbeeld. Deze is belegd met tonijn, mozzarella, olijven en rode uien.
Nu we het toch over beleg hebben… Wij beleggen onze pizza’s met Italiaanse ingrediënten. Heerlijke romige buffelmozzarella, sappige tomaten, gerijpte prosciutto en de favoriete olijf van Italië, de Leccino. Deze producten zorgen samen met de knapperige bodem voor de állerlekkerste houtovenpizza’s.
Hier een paar van onze favorieten:
Pizza Da Noi
De knapperige bodem van de pizza Da Noi is belegd met een heerlijke paprikaroomsaus, verse mozzarella, gepofte paprika en rul gebakken saucijsjes. Natuurlijk afgemaakt met Italiaanse pecorino.
Pizza NapoLetana
De pizza Napoletana wordt eerste bestreken met huisgemaakte tomatensaus, belegd met mozzarella en afgemaakt met Leccino olijven, kappertjes en ansjovis. Voor de echte smulpaap is burrata ook een optie.
Pizza Spinanci
Ook de bodem van de pizza Spinanci wordt bestreken met tomatensaus en belegd met mozzarella. Daar bovenop komt de spinazie, rode balsamico-ui en romige geitenkaas. Deze pizza maken we af met pijnboompitten.
Waar vind je onze houtovenpizza restaurants?
Je hebt vast trek gekregen na het lezen over de lekkerste houtovenpizza’s. Gelukkig vind je onze pizzarestaurants in maar liefst elf steden door heel Nederland. Van Amsterdam tot aan Arnhem en van Zwolle tot aan Rotterdam. Check hieronder of er een vestiging bij jou in de buurt zit en reserveer meteen je tafel.