PLANT BASED PiZZA
En de lekkerste plant-based pizza is…
Wij zijn altijd bezig nóg lekkerdere pizza’s te bedenken in ons LAB aan de Plantage Kerklaan om de gasten mee te verrassen. Eind maart hielden we een LAB event met als inzet de zoektocht naar de lekkerste plant-based pizza!
Aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam staat het LAB van De Pizzabakkers. Het is dé plek waar wij voortdurend bezig zijn met testen, proeven en vernieuwen. Het LAB is onze proeftuin waar we volop experimenteren en buiten de lijntjes kleuren om tot nieuwe pizzasmaken te komen. Eind maart kwamen we hier bijeen met food-experts van bekende plant-based bedrijven om de grenzen van pizza op te zoeken met als doel: de eerste échte plant-based pizza van De Pizzabakkers!
Filosoferen over de toekomst
De food-experts* die we deze dag in het LAB ontvingen zijn elk een autoriteit op het gebied van plant-based eten. Ze komen van bedrijven als Violife, Redefine Meat, LIVEKINDLY Collective (van de Dutch Weed Burger), onze groenteleverancier Van Gelder en De Hippe Vegetariër. Elk bracht zijn eigen expertise mee. Onderdeel van dit LAB event was te filosoferen over een meer plant-based toekomst. De roep om minder vlees en zuivel wordt steeds groter. Aan bod kwamen thema’s als de noodzaak van vegan, de rol van de horeca, beschikbaarbaarheid en voorlichting op scholen.
Wat er zoal ter tafel kwam…
Dus brainstormden we er lustig op los... “Vlees gaat niet verdwijnen, we willen alleen een alternatief geven,” stelde Redefine Meat. “Horeca kan inspireren en eetgedrag veranderen,” meende LIVEKINDLY Collective. “De week zonder vlees is een succes, geen zuivel lijkt nog een stap te ver,”zei Green Food Lab. Violife: “Mensen willen vooral dat iets lekker is, vegan is dan een mooie bijkomstigheid.” Van Gelder: “Veel kinderen weten niet dat appels één keer per jaar geplukt worden of waar spruiten vandaan komen.”
And the winner is…
Alle experts hadden op ons verzoek van tevoren een plant-based pizza** bedacht die we tijdens het LAB event hebben geproefd. Practise what you preach, is immers waar we voor staan. Hoewel er een paar verrassend goede combinaties bij zaten, was de glansrijke winnaar de Pizza ‘Nduja Vegana, die alom werd bejubeld. Hij is gebaseerd op onze all time favoriet: de Pizza Piccante e Gorgonzola. We durven wel te stellen dat deze plant-based versie net zo lekker is als het origineel! Hij is bereid met tomaten, verse rode ui, vegan Gorgonzola en huisgemaakte vegan ‘Nduja.
Huisgemaakte ’Nduja
We hebben voor deze pizza onze eigen plant-based variant van ’Nduja – het pittige worstje uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië – ontwikkeld en daar zijn we apetrots op. We hebben gezocht naar vergelijkbare structuren, smaken en hetzelfde ‘bakgedrag’ en – ook heel belangrijk - getest hoe de ’Nduja smaakt na het bakken. Smaak is bij ons alles! Ook qua structuur is deze vegan ’Nduja amper van echt te onderscheiden! Hij wordt bij elke vestiging van De Pizzabakkers vers gemaakt.
Vegan Gorgonzola
Vooral de gesmolten kaas blijkt een grote uitdaging te zijn als het om vegan pizza gaat, al heeft hij niet per se kaas nodig. We hebben in dit geval bewust gekozen voor een vervanging van Gorgonzola. Dat is toch net wat bijzonderder dan een alternatief voor ‘standaard’ pizzakazen als mozzarella of Parmezaanse kaas. Vooral flexitariërs zien namelijk graag de romige structuur van kaas terug op hun pizza. Dat is bij deze Gorgonzola zeker het geval. Ook de smaak komt heel dicht in de buurt van de echte.
Pizza van de toekomst
De Pizza ’Nduja Vegana is de eerste speciaal ontwikkelde plant-based pizza van De Pizzabakkers. Dikke kans dat het een blijvertje wordt en ook na de maand april gewoon bij ons op de menukaart is terug te vinden. Het zou zomaar eens onze klassieker van de toekomst kunnen worden. Ook zo benieuwd? Als je hem absoluut niet wilt mislopen, kom dan in april bij een van onze De Pizzabakkers langs om hem te proeven – of haal je pizza to go – en oordeel zelf!