Salute prosecco!
Dompel je onder in de wereld van prosecco..
Wij houden van prosecco
Het waren de Romeinen die prosecco onder de naam Puccino, op de kaart zette. Tegenwoordig is prosecco in heel Italië en ver daar buiten bekent als een eenvoudig drankje dat je altijd en overal kan drinken. Do as the romans do en geniet bij je pizza in de avond of bij de lunch lekker van een glaasje prosecco. Het leven is er om te vieren en met prosecco geef je je dag net een een beetje bruis en La Dolce Vita.
Al vanaf de opening van ons eerste restaurant aan de Haarlemmerdijk schenken we prosecco bij onze Romeinse pizza’s. Dit pretentieloze drankje sluit goed aan bij de toegankelijkheid en eenvoud van pizza. De fruitige tonen zijn een goede aanvulling op de tomatensaus terwijl de bruisi en zure frisheid juist complementair zijn aan de kaas. Omdat we nogal gek zijn op deze mousserende wijn uit Noord Italië dompelen we ons in mei, juni en juli onder in de wereld van prosecco en brengen we een ode aan prosecco. Salute prosecco!
De druif, de boer, de bruis
In de regio’s Veneto en Friuli in het noorden van Italië groeien de Glera druiven wellustig. Al honderden jaren wordt het vakmanschap van prosecco maken hier beoefend. Zo ook door Emilio van wijnhuis Fidora, dat al sinds 1972 bekend is om haar biologische landbouw en zorg voor de biodiversiteit. We zijn dan ook best een beetje trots dat we zijn natuurlijke Il Fondo prosecco nu op de kaart hebben staan. Il Fondo heeft een zachte bubbel met tonen van rijpe appel, perzik en citrus, aangevuld met een lichte mineraliteit en een verkwikkende zuurgraad. Heerlijk bij pizza’s met een stevige bite als de Coppa d’Abruzzo en Funghi e Pancetta.. Hoor ik daar al een fles opengaan?
Binnen de wereld van prosecco zijn er de soorten frizzante en spumante. Frizzante heeft een heel fijne, zachte bubbel die ontstaat door het toevoegen van koolzuur aan de fles. Spumante wordt op dezelfde manier als Champagne gemaakt. Daar vindt vergisting in de fles plaats en dat zorgt voor sterke bubbels. Zowel frizzante als spumante staan bij ons op de kaart en kan je proeven met de Prosecco Proeverij.
Prosecco Proeverij 🥂
Om je kennis te laten maken met de verrassende diversiteit van prosecco kan je in mei, juni en juli in het restaurant een Prosecco Proeverij bestellen. Deze bestaat uit vier halve glazen prosecco: een frizzante, een spumante, de natuurprosecco van wijnboer Emilio en een rosé prosecco. Heerlijk als aperitief, bij anti pasti vooraf en uitermate geschikt om je pizza mee te vergezellen.
Zeiden we al dat we van prosecco houden?
Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen hebben we we ook nog een verrukkelijke dolce gemaakt. Een frisse proseccomousse met citroenparels en limoncello curd. Naast een streling van de tong ook een lust voor het oog!
Cocktails
Ken je onze prosecco cocktails al? De zonnige Apérol spritz is een echte klassieker en niet meer weg te denken van het terras. Daarnaast hebben we ook een zoetere variant, de Limoncello spritz. Met onze huisgemaakte limoncello, spuitwater, munt, citroen en natuurlijk… prosecco!
Kom in mei, juni en juli genieten van onze pizza & prosecco’s. Salute!
